top of page
IMG-20220802-WA0011_edited.jpg

Over leren

Crux Creaties wil het leervermogen van individuen, teams  en organisaties optimaal benutten. We bouwen aan een betere wereld omdat we steeds beter leren (te leren).


Spel als middel en ervarend leren geeft inzicht, verhoogt het plezier in leren en verbetert de professionele performance. Door leervermogen te vergroten worden talenten beter en vollediger benut. Daardoor halen organisaties meer uit hun medewerkers en medewerkers meer uit de organisatie.

 

Leervermogen is de cruciale competentie voor elke organisatie om op lange termijn succesvol te zijn. Wat er geleerd moet worden overschaduwt vaak de aandacht voor hoe er geleerd wordt. Ik werk graag aan verbetering van de condities waaronder geleerd wordt, zoveel mogelijk bewust van de volgende waarden:  

  • Mensen kunnen hun gedrag kiezen;

  • Zelfbewustzijn kun je actief vergroten;

  • Vaardigheden kun je met succes intrainen;

  • Vergissen is menselijk en van fouten leer je;

  • Niemand heeft de waarheid in pacht;

  • Mensen kunnen zich verbinden aan een doelstelling die het eigenbelang overstijgt. 

IMG_20230118_141227925_HDR_edited.jpg

Over diversiteit en inclusie

"Wat moet witte Peter doen? 
Ik weet niet wat witte Peter moet doen."

Fragment documentaire serie "Ik woke van jou".  

Waarom komen jullie bij mij? Bij de start van projecten stel ik die vraag. Dus ook bij projecten die diversiteit en inclusie willen bevorderen. Man, vijftig+ en wit. Zijn er geen anderen die meer met dit thema hebben? Bijvoorbeeld omdat ze benadeeld worden en dagelijks ondervinden dat ze met een bevooroordeelde blik benaderd worden? Omdat ze meer ervaringskennis hebben?

Toen ik het lastig had in een opdracht over diversiteit en ik hier over vertelde tegen collega’s kreeg ik een advies dat medewerkers elkaar geven als er een nieuwe organisatieverandering wordt aangekondigd: even bukken, het vliegt vanzelf weer over. Samengevat: met mijn achtergrond heb ik geen vanzelfsprekende positie in dit maatschappelijke debat. Als je op de voorgrond treedt, is de kans groot dat je ongeloofwaardig wordt. 

Ondertussen denk ik dat zich steeds meer een patroon ontvouwt. Hoe meer de een zich terugtrekt, hoe meer de ander benadrukt dat we voor een ingrijpende verandering staan. En vice versa: hoe meer de ene groep het belang en de ernst benadrukt, hoe meer de andere groep zicht terugtrekt en verzachtende woorden spreekt.

bottom of page